Brief intersectionele regenboogvlag gemeente Utrecht 2020

Safe spaces for queer people of color

Oproep aan de wethouder: hijs vanaf 2020 de inclusieve regenboogvlag

Beste Linda Voortman,

Op 11 oktober 2020 is het weer zover: de internationale coming-out dag. Een dag waarin bewustzijn wordt gecreëerd en steun wordt geuit aan de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd.

Zoals elk jaar wordt ceremonieel de Regenboogvlag gehesen voor de ingang van het Utrechtse Stadskantoor. Hiermee uit de Gemeente haar steun aan de Utrechtse LHBTQIA+ gemeenschap. Voor veel organisaties en individuen in de stad is dit een historisch moment.

Echter is er een belangrijk element wat deze dag niet volledig inclusief maakt. Voor vele LHBTQIA+ personen is coming-out niet vanzelfsprekend en in sommige gevallen zelfs onrealistisch. Niet iedereen deelt dezelfde privileges om ‘uit de kast’ te komen en daarmee zichtbaar te kunnen zijn naar de buitenwereld.

Het is van belang dat de Gemeente ook haar steun uit naar personen die liever niet uit de kast kunnen en/of willen komen. Dagelijks krijgen vele LHBTQIA+ personen van kleur, gevluchte medemensen, trans- en non-binaire personen, LHBTQIA+ personen met een beperking en Roma en Sinti nog steeds te maken met discriminatie, racisme, colorisme, validisme en andere vormen van geweld.

Om deze personen ook het gevoel te geven dat ze ertoe doen en zij volledig ondersteund worden, vragen wij aan de Gemeente Utrecht om als eerste stap de inclusieve Regenboogvlag te hijsen tijdens de coming-out dag op 11 oktober 2020. Op deze vlag worden de kleuren zwart, bruin, blauw, roze en wit ook meegenomen (zie bijlage). Deze staan als symbool voor de insluiting van LHBTQIA+ personen van kleur, trans- en non-binaire personen en personen die leven met aids of hieraan zijn overleden. Hierbij wil ik u ook verwijzen naar de inclusieve vlag die de Gemeente Amsterdam afgelopen PRIDE heeft gebruikt voor alle publieke uitingen.

Met deze symbolische weergave draagt de Gemeente de boodschap uit dat zij er voor elke LHBTQIA+’er zijn in de stad Utrecht. Dit zou een positieve, eerste stap zijn richting de emancipatie van de bovengenoemde groepen. We erkennen het bestaan van deze groepen alleen door expliciet te benadrukken dat zij onderdeel uitmaken van de gemeenschap.

Wij hopen graag dat u ingaat op het bovengenoemde voorstel.

Met vriendelijke groeten,

Namens de onderstaande organisaties:

Art.1 Midden Nederland
Black Queer & Trans Resistance Netherlands
COC Midden-Nederland
COC Nederland
Colored Qollective
Hiv Vereniging
Internationale Socialisten
Maruf
Niet Normaal
Queer Film Festival Utrecht
Savannah Bay
Survibes
The Hang-Out 070
Trans United Europe
Transgender Netwerk Nederland (TNN)
U.H.S.V. Anteros
Uitgesproken Queer
Utrecht BIJ1

 

Inclusieve regenboogvlag