2019

Safe spaces for queer people of color

December

Colored Qollective Queermas Potluck Dinner

Tijdens de koude dagen is het tijd om je hart op te warmen in de aanwezigheid van liefdevolle personen en goed eten. Colored Qollective heeft een potluck diner georganiseerd voor de feestdagen. Dit houdt in dat iedereen wat eten en/of drinken meeneemt, in hoeverre dat mogelijk was. Wellicht een gerecht uit je eigen cultuur. Met een kleine, intieme groep queer  mensen van kleur hebben we gezamenlijk kunnen genieten van een heerlijke maaltijd, muziek, drinken en gezelligheid.

 

Oktober

Reclaiming our art: Casual creative crafting hangout

Na wat intensievere en inhoudelijke bijeenkomsten te hebben georganiseerd was de groep toe aan wat laagdrempeliger: creativiteit benutten! Door middel van tekenen, schilderen, een collage maken, schrijven, of wat je maar ook wilt, hebben we onszelf en onze identiteit creatief uitgebeeld. Je hoefde hier helemaal niet “creatief” voor aangelegd te zijn, het gaat om samen plezier maken en even lekker met je handen bezig te zijn.

Juli

Reclaim Our Space: building safe(r) spaces

Tijdens deze bijeenkomst hebben we een groepsgesprek gehad om de fundamenten van Colored Qollective opnieuw te bespreken. Wat betekent veiligheid voor? Hoe kunnen we dit als groep gezamenlijk creëren en waarborgen. Tijdens dit constructief gesprek hebben wij gezamenlijk besloten dat de positie van zwarte en bruine queer cis-vrouwen, trans- en non-binaire personen centraal staat.

 

Juni

PiQniQ Colored Qollective

Begin van de zomer en met het lekkere weer is het natuurlijk tijd om naar buiten te gaan! Dit keer hebben we besloten om een PiQniQ te doen waarbij een ieder wat eten en drinken heeft meegenomen. Dit werd onze drukste bijeenkomst met meer dan 20 bezoekers. Deelnemers hebben o.a. gezwommen, muziek geluisterd en kunnen genieten van het lekker eten uit diverse keukens!

Mei

Inclusive Iftar

Tijdens de Ramadan (vaste maand voor moslims) hebben we een Iftar georganiseerd in solidariteit met de queer moslims binnen onze gemeenschap. Een Iftar houdt in dat we het vasten gezamenlijk breken na zonsondergang. Dit is het moment wanneer personen die meedoen met de Ramadan weer mogen eten. Tijdens zo’n avond is het des te belangrijker dat het eten halal wordt geserveerd en er achteraf het gebed wordt verricht voor de moslims die dat willen. Er is ook sprake van een inclusive jumma’h, waarin moslim mensxen o.a. naast elkaar het gebed kunnen uitvoeren in een gezamenlijke ruimte.

 

Maart

Reclaiming our activism: power and sex structures

Tijdens onze vierde bijeenkomst hebben we gesproken over machtsstructuren in verhouding tot seksuele relaties binnen de LHBTQI+ gemeenschap van kleur. In het kader van #MeToo hebben we o.a. gekeken naar structuren waaronder hetero-normativiteit, patriarchie en kolonialisme. Vragen die aan bod kwamen waren: Wat speelt er binnen de queer gemeenschap van kleur rondom dit thema? Op welke manier maken we dit onderwerp bespreekbaar? Wat is de relatie tussen seks en macht?

 

Januari

Reclaiming our health: mental health among queer people of color

Tijdens onze eerste meeting in het nieuwe jaar hebben we ervoor gekozen om een zeer gevoelig onderwerp bespreekbaar te maken waar veel personen uit de groep mee te maken krijgen, namelijk: mentale gezondheid. Velen van ons gaan om met verschillende vormen van depressie, angst, suïcidaliteit en andere vormen van mentale gezondheid. Daarnaast is het ook nog eens aan taboe om dit soort onderwerpen aan te kaarten. Wij hebben een interactieve vorm gekozen waarin we met de groep hebben gekeken naar oorzaken en gevolgen, individuele – en relationele sfeer, ondersteuningsmechanismen en effectieve manieren van hulpverlening.